Fidgeting: Lebih Dari Sekadar Bermain

Fidgeting adalah satu kata kerja baru yang digunapakai ketika ini untuk mengkelaskan golongan atau perseorangan atau perkumpulan yang bermain Fidget Spinner.

Kajian yang dilakukan oleh Dr. Karen Pine dari University Of Hertfordshire yang dibiayai oleh Economic and Social Research Council (UK) mendapati bahawa kanak-kanak yang bermain fidget spinner dengan tangan mereka mendapat keputusan lebih baik dalam pembelajaran dan lebih mudah untuk mengingat akan perkara yang diajarkan kepada mereka.

Mereka dapati bahawa kanak-kanak yang menggerakkan tangannya dengan bebas ketika sesi pembelajaran lebih cepat memahami apa yang diajarkan guru berbanding kanak-kanak yang hanya duduk diam.

Mereka juga percaya gerakan tangan dan anggota badan boleh membantu kanak-kanak berfikir, bercakap dan belajar.

Pakar psikologi dapati bahawa apabila kanak-kanak melakukan gerakan tangan, mereka mampu mencari jawapan yang tepat terutamanya dalam situasi mengingat semula huruf atau perkataan dengan sebutan lisan yang betul.

Ini saya alami sendiri terhadap anak sulung saya berumur 4 tahun yang sebelum ini menghadapi kesulitan untuk menyebut nombor  dengan sebutan yang betul dan tepat dalam bahasa melayu atau inggeris walaupun saya ulanginya beberapa kali. Ternyata kesannya amat memuaskan dan dia lebih mudah ‘tangkap’ apa yang saya ajarkan.

Dalam kajian yang dijalankan oleh Dr. Karen Pine, kanak-kanak berusia 6 ke 8 tahun diminta untuk menamakan objek bergambar yang ditunjuk kepada mereka dan kajian ini mendapati bahawa gerakan tangan membolehkan kanak-kanak tersebut mampu memberikan jawapan dengan tepat.

Menurut Dr. Karen Pine lagi, kita selalu menyangka bahawa gerakan anggota tubuh kita adalah untuk membantu orang lain memahami apa yang ingin kita sampaikan. Tetapi sebenarnya gerakan anggota tubuh membantu kita memberikan perkataan atau frasa yang lebih tepat.

Kita juga sebenarnya mengetahui bahawa ia mampu membantu kanak-kanak berfikir dan sangat penting dalam percakapan dan penyelesaian masalah.

Dr. Karen Pine juga menambah bahawa jika para guru menggalakkan murid-murid melakukan fidgeting di dalam kelas, mereka akan dapati bahawa murid-murid akan mampu menerima ilmu pembelajaran dengan lebih pantas.

Sebelum wujudnya Fidget Spinner, sama ada kita atau orang lain pasti pernah melakukan fidgeting. Pernah pusing-pusingkan pen/pensil di tangan atau di meja? Pernah goyang-goyang kaki ketika duduk? Itulah fidgeting sama ada dalam sedar atau tidak. Saya pasti ramai yang akan mengakui bahawa dengan fidgeting kita rasa lebih tenang untuk berfikir atau mencari idea di persekitaran yang kurang tenteram. Ia mampu buat kita lebih fokus pada apa yang ingin kita dapatkan.

Di Malaysia, membawa Fidget Spinner ke kelas mungkin kurang sesuai kerana kemungkinan besar akan disalahguna oleh anak-anak kita. Untuk melakukan fidgeting ketika menyiapkan tugasan yang diberi oleh guru, itu saya sangat setuju. Kerana dalam masa yang sama kita dapat mengawal cara mereka bermain permainan ini.

Kajian yang dilakukan Dr. Karen Pine adalah kajian di United Kingdom. Pasti ada yang melihat kajian ini tidak relevan kerana perbezaan budaya dan cara hidup. Tapi saya pasti sebilangan besar ibu bapa akan bersetuju jika saya katakan bahawa kana-kanak mempunyai minda yang segar yang perlu dibentuk dengan baik sekaligus membina personaliti mereka dengan baik juga.

Suka untuk saya ingatkan juga bahawa walaupun Fidget Spinner ini dikategorikan sebagai alat permainan tetapi ia tetap perlukan pemantauan dan kawalan dari ibu bapa.

Pastikan Fidget Spinner yang mereka gunakan selamat dan tidak memberikan kemudaratan fizikal terhadap anak-anak kita.

Pada entri berikutnya saya akan paparkan pula jenis-jenis Fidget Spinner yang sesuai dan tak tidak sesuai untuk anak-anak kita mengikut kategori umur.

Saya harap entri ini dapat menjawab beberapa persoalan yang telah diajukan kepada saya dari entri yang terdahulu. Jika masih ada persoalan yang belum terjawab, sila tinggalkan soalan anda di ruangan komen. Insyaalllah saya akan cuba menjawabnya sebaik mungkin.

Baca entri sebelumnya disini 

Baca entri seterusnya disini 

 

Advertisements

1 thought on “Fidgeting: Lebih Dari Sekadar Bermain”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s