Benda Apa Ni? Untuk Apa?

Soalan ini banyak berlegar-legar di ruang maya media sosial apabila ada yang menyebut tentang Fidget Spinner atau Hand Spinner atau apa sahaja kod nama yang digunakan oleh penjual dan promoter.

Ini jelas menunjukkan bahawa alat permainan ini masih belum cukup viral di Malaysia. Pada pandangan saya, ibu bapa wajib ambil tahu kerana perkara ini pasti akan melibatkan anak-anak mereka. Terutamanya yang duduk di kawasan bandar yang mungkin agak sibuk dengan komitmen mencari rezeki.

Jelas pada tajuk entri kali ini adalah berkenaan dua perkara. Iaitu yang pertama fidget spinner ni benda apa? Dan soalan kedua fidget spinner ni untuk apa?

Menjawab dua soalan ini pun akan menimbulkan lebih banyak persoalan terutamanya dari kalangan ibu bapa yang mungkin telah diberi info yang kurang tepat tentang perkara ini.

Jadi mari kita huraikan sedikit berkenaan soalan pertama iaitu fidget spinner ni benda apa? Kita jawab dari sudut norma biasa seorang manusia yang ingin tahu.

Fidget Spinner adalah sejenis alat permainan untuk melepaskan tekanan atau stress yang mempunyai fungsi seperti stress ball. Asas rekaan alat permainan ini adalah gabungan bearing di tengah-tengahnya dari pelbagai jenis material atau bahan berbeza (mengikut negara pengeluar) seperti stainless steel, plastik, titanium dan copper.

Alat permainan ini direka dan dicipta pada tahun 1990an tetapi hanya mula mendapat perhatian dan populariti pada tahun 2017. Alat ini didakwa mampu memberikan kesan baik terhadap perkembangan minda seseorang dan menjadi kegilaan kanak-kanak, remaja mahu pun orang dewasa.

Jelas tak? Kalau tak jelas nanti boleh tanya lagi kemudian.

Soalan keduanya, fidget spinner ni untuk apa? Part ini ada banyak percanggahan pendapat dan pandangan. Apa pun saya cuba ringkaskan untuk pemahaman kita semua.

Asalnya alat permainan ini direka dan dicipta untuk membantu kanak-kanak istimewa ADHD, Autisma dan Anxiety belajar fokus terhadap sesuatu. Ia bertindak sebagai mekanisma pelepas rasa gemuruh dan stress supaya dapat lebih fokus pada pembelajaran.

Pakar berselisih pendapat tentang perkara ini dimana sebahagiannya bersetuju dan sebahagian yang lain pula tidak bersetuju kerana tidak ada bukti jelas pengkajian yang menyokong dakwaan ini dan mendakwa ia tidak mustahil boleh menjadi sebahagian dari gangguan atau distractions.

Mengikut pengalaman sebahagian ibu bapa dan pengalaman saya sendiri, yang telah memberikan fidget spinner kepada anak-anak, pastilah ada yang menyokong kerana perubahan itu dapat dilihat dengan jelas terhadap perkembangan anak-anak.

Namun saya tidak menafikan wujudnya gangguan atau distraction kerana keadaan ini boleh berlaku jika kurang atau tidak ada kawalan dari ibu bapa terhadap anak-anak yang bermain fidget spinner ini.

Jadi sama ada anda setuju dan menyokong atau tidak adalah terpulang pada anda. Tidak ada yang salah kerana setiap anak-anak kita mempunyai karakter yang berbeza.

Saya harap penerangan ini cukup jelas sebagai panduan anda semua. Jika ada persoalan dan pertanyaan tambahan boleh tinggalkan di ruangan komen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s